PIHA JA PARVEKE

PUUTARHAN SYKSY

4.9.2017


Kukkasipulit
Istuta kukkasipulit ruukkuihin lokakuussa ja hautaa ruukut maahan kasvimaan laitaan tai pensaiden alle. Merkitse paikka hyvin ja kaiva ruukut ylös keväällä, kun maa on sulanut. Saat aikaista kukkaloistoa oven pieleen keväällä.

Omenat ja luumut
Kerää omenat ja luumut talteen. Kotimaisista omenoista saa ihanaa sosetta tai mehua, chilin ja sipulin kanssa chutneyta ja niitä voi myös syödä sellaisena suoraan puusta. Luumuista ja kriikunoista saa maukasta hilloa, jonka voi pakastaa ja laittaa jouluna joulutorttujen täytteeksi. Mikä sen parempaa kuin omasta puutarhasta saatu ja itse tehty luumuhillo.

Lehtien haravointi
Kaikkia pudonneita lehtiä ei tarvitse haravoida ja laittaa kompostiin. Lehdet voi ajaa ruohonleikkurilla silpuksi, joka lannoittaa nurmikkoa. Haravoinnin sijaan voi myös ajaa nurmikon, siten että ruohonleikkuri kerää lehdet.

Kukat
On aika siirtää pelargoniat viileään varastoon ja kerätä lopuistakin kesäkukista siemenet talteen. Nyt otetaan myös kukkineiden daalioiden mukulat ruukuista tai kukkapenkistä, annetaan kuivua ja laitetaan talvivarastoon ensi vuotta odottamaan.

Kalusteet
Kun puutarhassa ei enää tarkene istuskella, kannattaa kalusteet siirtää talviteloille. Rikkinäiset voi heittää pois ja ehjät putsataan ja varastoidaan mieluiten sisälle tai sitten kunnon pressujen alle lumelta suojaan.

Saavit ja ruukut
Vesisaavit voi jo tyhjentää ja laittaa kumolleen talvisuojaan. Myös kukkaruukkujen tyhjennys kannattaa tehdä. Jäätyneistä ruukuista ei saa multaa pois ja ne voivat jäätyneinä särkyä. Puhtaat ruukut talvehtivat ylösalaisin vaikka ulkovarastossa, jos niille ei ole sisällä varastotilaa.

Rännit
Kun kaikki lehdet ovat tippuneet puista, pitää putsata rännit, jotka ovat taatusti täynnä lehtiä. Jos ränneihin jää lehtiä, ne jäätyvät ja menevät rikki.

Lyhdyt
Ulkovaloja ei ole koskaan liikaa. Lisää puutarhaan ja terassille lyhtyjä, joilla saa tunnelmaa syksyn pimeneviin iltoihin.

Teksti: Sisustusmessut.com | Kuvat: Pixabay