RAKENNA JA REMONTOI

KEITTIÖSUUNNITTELIJA HENNA SALO: SKANDINAAVINEN JA AJATON KEITTIÖ SOPII SUOMALAISEEN KOTIIN


26.10.2017

Haastattelussa keittiösuunnittelija Henna Salo Oulun Iskun Keittiömaailmasta


Millainen on tyypillinen työpäiväsi?

Työpäivät ovat hyvin vaihtelevia ja ne koostuvat pääsääntöisesti projektien toteuttamisesta eli suunnitelmien tekemisestä sekä valmistautumisesta asiakastapaamisiin. Päivän aikana on yleensä 1-3 tapaamista joko myymälässä tai asiakkaan kotona. Myös mittakäyntejä on joka viikko. Päivän sisältöön kuuluu myös projektien organisointia mm. asentajille sekä tilausten käsittelyä tehtaalle. Lisäksi päivään kuuluu asiakaspalvelua myymälässä.

Miten päädyit nykyiseen työhösi?

Olen ravintolakokki ensimmäiseltä ammatiltani. Sisustaminen, rakentaminen ja remontoiminen on ollut aina läsnä elämässäni ja tuntui siltä, että alanvaihto olisi paikallaan. Päädyin opiskelemaan sisustus- ja kalustesuunnittelijaksi. Työharjoittelussa keittiösuunnittelu tuntui mielenkiintoisimmalta sekä haasteelliselta ja koin, että kokin ammatista on hyötyä keittiön suunnittelussa. Kokemusta olin myös saanut rautakaupan pintamateriaalipuolelta sekä kylpyhuoneiden suunnittelusta ja myynnistä. Tällä hetkellä on menossa kahdeksas vuosi upeiden keittiöiden parissa Oulussa Iskun Keittiömaailmassa myymäläpäällikkönä.

Millaista osaamista keittiösuunnittelijan työ vaatii?

Laajaa osaamista. Täytyy ymmärtää asiakasta, jotta löytää sen "jutun" mikä on se oikea juuri tälle asiakkaalle. Täytyy osata hallita useita projekteja yhtä aikaa, toteuttaa suunnitelmia, ymmärtää rakennustekniikkaa sekä materiaaleja. Myös sähkösuunnittelu sekä lvi-osuuden suunnittelu kuuluu toteuttamiseen. Täytyy löytyä visuaalista silmää sekä luovuutta, unohtamatta käytännön toimivuutta. Hyötyä on kaikenlaisesta rakentamiseen liittyvästä osaamisesta. Yleensä keittiöremonttiin kuuluu isompi kokonaisuus kuin kaappien vaihto. Keittiösuunnittelijan työ on myyntityötä ja vaatii hyvät vuorovaikutustaidot.

Mitä työvälineitä käytät työssäsi?

Tärkeimmät työvälineeni ovat kannettava tietokone ja suunnitteluohjelma Winner. Koko projekti toimii ohjelman kautta, kuten suunnitelman teko, esittely, tilauksen teko ja asennuskuvat. Toinen tärkeä asia ovat nykyaikaiset myymälät, joissa on esillä uusimmat innovaatiot sekä materiaalit. Lisäksi kovassa käytössä ovat myös puhelin, laskin, laser- ja rullamitta.

Mitä keittiön suunnittelussa tulee ottaa huomioon? Millainen on hyvä keittiö?

Tärkeintä on ottaa huomioon asiakkaan toiveet. Keittiön toimivuus on ensisijainen asia, mutta samalla visuaalisen puolen täytyy mennä käsikädessä suunnitelmaa tehdessä. Keittiöitä on niin monta erilaista kuin on käyttäjääkin.

Hyvässä keittiössä on monipuolisesti säilytystilaa, toimivat mekanismit sekä laadukkaat materiaalit ja kaunis ulkomuoto. Ergonomia tulee myös huomioida asiakkaan toiveiden mukaisesti. Keittiö on iso hankinta ja sitä käytetään eniten kodin tiloista, joten siihen on siis syytä panostaa.

Mitkä ovat yleisimmät virheet ja sudenkuopat keittiön suunnittelussa?

Mitoitus on tärkeä ja siinä helposti voi tulla virheitä. Keittiötä suunniteltaessa puhutaan millimitoista enemmän kuin senteistä. Varsinkin vanhoissa taloissa erityishuomiota kaipaavat kulmat sekä seinät ovat harvoin suoria. Myös erilaiset kulmaratkaisut vaativat erityishuomiota, jotta kaikki toimivat ja laatikostot mahtuvat aukeamaan. Tänä päivänä myös integroitavien kodinkoneiden yhteensopivuus kalusteisiin vaatii tarkkuutta.

Mikä on tällä hetkellä IN?

Edelleen mennään aika pelkistettyä linjaa ja vetimettömyys kiinnostaa. Tällä hetkellä värimaailmaa hallitsevat tummat sävyt kuten musta sekä harmaan ja ruskean eri sävyt. Vaaleaa puuta käytetään myös keventämään kokonaisuutta. Kaapistojen osalta halutaan paljon hyödyntää tilaa, esimerkiksi korkeammilla yläkaapeilla tai erilaisilla aamiaiskaapeilla. Myös näyttävät avohyllyt antavat ilmettä sekä erilaisiin mekanismeihin panostetaan. Tasomateriaaleissa erilaiset marmorikuviot ovat nyt suosiossa sekä paljon yhdistellään eri paksuisia tasoja sekä eri materiaaleja kuten kiveä ja puuta. Saarekkeet eri toimintoineen ovat tulleet jäädäkseen. Tyyliltään mennään enemmän mannermaiseen suuntaan. Vaikutteita otetaan myös teollisuustuotteista.

Mikä on uusinta uutta?

Mattapintaisissa materiaaleissa nano-pinta, jotta sormen jälkiä ei jäisi ja puhtaanapito olisi helpompaa. Ruokakomerot ovat tulleet takaisin. Tekniikkaa lisätään keittiöihin esimerkiksi kalusteisiin upotetuilla bluetooth- kaiuttimilla. Kodinkoneissa home connect eli älypuhelimella voit ohjata kodinkoneita tai vaikka tarkistaa jääkaapin sisällön kaupassa käydessä. Uusinta uutta on keittiön esittely virtuaalilasien kautta.

Minkälainen keittiö on tällä hetkellä suomalaisten mieleen?

Kotimaisuus on isossa osassa. Yleisesti ajaton ja skandinaavinen tyyli kestää aikaa ja sopii suomalaiseen kotiin hyvin. Uuteen keittiöön käytetään keskimäärin 150 - 200 € kuukaudessa tai 10 000 - 17 000 €.

Teksti: Sisustusmessut.com | Kuvat: Henna Salo ja Keittiömaailma