KODIN SISUSTUS

ASUNTOMESSUJEN KEITTIÖT JA RUOKAILUTILAT

1.9.2017


Tämän kesän asuntomessuilla Mikkelissä nähtiin paljon skandinaavisia, moderneja ja selkeä linjaisia keittiöitä ja ruokailutiloja. Messutalojen keittiöt ovat pääosin valoisia avokeittiöitä, joissa keittiö-, ruokailu- ja oleskelutilat ovat yhdistetty samaksi tilaksi. Avara tila on monikäyttöinen ja kokoaa perheen yhteisen ajan viettoon. Oleskelutiloissa on yleensä takka ja muutamissa kohteissa on keittiön läheisyydessä leivinuuni. Monessa talossa tiloista on suora yhteys lasitetulle ulkoterassille, jossa voi ruokailla kesällä sekä valmistaa ruokaa kesäkeittiössä. Keittiöt ovat talojen kokoon nähden sopivan kokoisia, ruokailutilat ovat väljiä ja tiloissa on hyvä valaistus.

Suurimmassa osassa messutalojen keittiöistä on saareke. Saarekkeet sijaitsevat keittiössä siten, että niiden ympäri pääsee kulkemaan. Muutamassa kohteessa saareke jatkuu ulokkeena tai on päädystään kiinni seinässä, jolloin sitä kutsutaan niemekkeeksi. Saareke on monipuolinen ja sitä voi käyttää muun muassa työskentelytasona, tarjoilupöytänä, välipalaruokailussa ja istumatyössä, jos siinä on jalkatilaa. Messukeittiöiden saarekkeisiin on sijoitettu myös kodinkoneita kuten uuni, viinikaappi ja keittotaso.

Keittiön trendiväreinä ovat vahvasti mustan ja harmaan sävyt. Musta tuo vaaleaan tilaan kontrastia, mutta on haaste valaistukselle. Euroopassa nähdyt trendit ovat rantautuneet myös Suomeen ja valkoiset keittiöt ovat saamassa haastajan tyylikkäästä mustasta ja rouheasta puusta.

Vaaleita keittiöitä löytyi toki messuilta useasta kohteesta ja erityisesti ne valkoiset keittiöt, joihin oli yhdistetty puuta tuomaan lämpöä ja ilmettä, olivat kauniita kokonaisuuksia. Esimerkiksi kohteen 11 Kontio Toive keittiö oli yleisilmeeltään valoisa, avara ja moderni. Villa Saimaanhelmen (13) keittiö oli vaalea ja eleetön, säilytys ja kierrätys oli tässä keittiössä mietitty todella tarkkaan.

Tasomateriaaleissa kivi- ja komposiitti ovat suosituimmat materiaalit. Toiseksi suosittuja ovat laminaattitasot, ja niiden jälkeen puu- ja terästasot, jotka sopivat hienosti valittuihin kiintokalusteisiin ja muuhun sisustukseen.

Vallitseva allastrendi on yksi suuri allas 60 cm:n allaskaappiin, eleensä teräksinen ja mustaa komposiittia. Yksialtaisia ratkaisuja nähtiin useimmissa messutaloissa. Suuressa tiskialtaassa mahtuu hyvin tiskaamaan isot tarjoiluastiat, vuoat, kattilat, paistinpannut jne.

Ruokailutiloista löytyi myös rohkeaa ja rouheaa tyyliä ja ruokailutilat oli kytketty erinomaisesti osaksi olohuonetta ja keittiötä. Trendi näyttää menneen siihen suuntaa, että erillisiä keittiöitä ei enää rakenneta ja keittiö, ruokailutila ja olohuone muodostavat yhtenäisen kokonaisuuden, jossa on hyvä koko perheen viettää yhteistä aikaa sekä kestitä vieraita.

Teksti: Sisustusmessut.com | Kuvat: Antero Tenhunen, Asuntomessut